Piernik odwrócony z glazurowaną gruszką

środa, grudnia 16, 2015

W końcu tak jak obiecałam najwspanialszej osobie na ziemi, podaję przepis na piernika. Jest dokładnie taki jak lubię. Dość wilgotny, aromatyczny i pyszny. Wyszedł dość cienki, ale rozmiar akurat zależy od użytej foremki. Można się pokusić o tortownicę o mniejszej średnicy. Ja właśnie taki mam w tym roku zamiar. Będzie wyższy i ciekawa jestem jak wyjdzie.




Składniki na ciasto:
  • 150 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 125 ml melasy
  • 125 ml mleka
  • 125 złotego syropu lub miodu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na glazurę:

  • 45 g masła
  • 130 g brązowego cukru
  • 3 duże gruszki

Przygotuj glazurę - rozpuść w garnuszku masło i cukier. Obierz i pokrój gruszkę w półksiężyce. Ostudź glazurę.

Przygotuj ciasto - Masło, cukier, mleko i golden syrup lub miód podgrzej w rondlu na małym ogniu do rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając. Odstaw na 10 minut do wystudzenia. Do płynnej masy dodaj jajka i zmiksuj, następnie przesiej mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Boki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na dno przelej glazurę i poukładaj na niej plastry gruszki. Ostrożnie wylej przygotowane ciasto.

Piec w 180 st. C. przez około 1 godzinę, lub do suchego patyczka. Czas pieczenia jest podany dla tortownicy ok. 24cm. Jeśli użyjesz większej formy, musisz skrócić czas pieczenia. 

Po upieczeniu należy odwrócić ciasto i zostawić do ostygnięcia. Smaczności!




You Might Also Like

0 komentarze