Piernik odwrócony z glazurowaną gruszką
środa, grudnia 16, 2015
W końcu tak jak obiecałam najwspanialszej osobie na ziemi, podaję przepis na piernika. Jest dokładnie taki jak lubię. Dość wilgotny, aromatyczny i pyszny. Wyszedł dość cienki, ale rozmiar akurat zależy od użytej foremki. Można się pokusić o tortownicę o mniejszej średnicy. Ja właśnie taki mam w tym roku zamiar. Będzie wyższy i ciekawa jestem jak wyjdzie.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 125 ml melasy
- 125 ml mleka
- 125 złotego syropu lub miodu
- 3/4 łyżeczki sody
- 225 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na glazurę:
- 45 g masła
- 130 g brązowego cukru
- 3 duże gruszki
Przygotuj glazurę - rozpuść w garnuszku masło i cukier. Obierz i pokrój gruszkę w półksiężyce. Ostudź glazurę.
Przygotuj ciasto - Masło, cukier, mleko i golden syrup lub miód podgrzej w rondlu na małym ogniu do rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając. Odstaw na 10 minut do wystudzenia. Do płynnej masy dodaj jajka i zmiksuj, następnie przesiej mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Boki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na dno przelej glazurę i poukładaj na niej plastry gruszki. Ostrożnie wylej przygotowane ciasto.
Piec w 180 st. C. przez około 1 godzinę, lub do suchego patyczka. Czas pieczenia jest podany dla tortownicy ok. 24cm. Jeśli użyjesz większej formy, musisz skrócić czas pieczenia.
Po upieczeniu należy odwrócić ciasto i zostawić do ostygnięcia. Smaczności!
Po upieczeniu należy odwrócić ciasto i zostawić do ostygnięcia. Smaczności!
0 komentarze