Tarta z białą czekoladą i borówkami
sobota, lutego 15, 2014Jeśli chcesz przygotować coś pysznego i wyjątkowego, ale nie lubisz skomplikowanych ciast - ta tarta jest dla ciebie. Jest dziecinnie prosta i do tego mega pyszna!
Pracy jest przy niej niewiele, dłużej czeka się na schłodzenie i pieczenie. Ma delikatny smak, a borówki są wręcz urodzone do tej tarty.
Składniki na spód:
200g mąki żytniej razowej (typ 2000)
100g masła
1 jajko
2 łyżki wody
Wszystkie składniki połączyć. Wyłożyć na natłuszczoną formę (26cm) i wstawić do lodówki na 30-60 minut. Następnie piec w 190C przez ok.15 - 20 minut.
Składniki na masę:
300 ml kremówki 30% lub 36%
400g białej czekolady
250g serka ricotta
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietaną. Wystudzić, a następnie dodać serek ricotta. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód, a następnie włożyć do lodówki na całą noc, albo co najmniej na 2 godziny.
Dodatkowo:
300g świeżych borówek amerykańskich
Na lekko stężonej masie czekoladowej rozłożyć umyte i osuszone owoce.
Co zrobić kiedy składniki nie są dostępne w sklepie? Mąkę żytnią można zastąpić każdą inną mąką. Serek ricotta można zastąpić serkiem mascarpone.
Można dodać zarówno płynnej jak i gęstej śmietany, a do masy dodatkowo można dodać odrobinę ulubionego likieru.
Trzymać w lodówce do 3 dni, najlepiej smakuje schłodzona.
0 komentarze