Dzień Czekolady!

piątek, kwietnia 12, 2013

Czyli najlepszy dzień w roku! Okazja w sam raz, aby upichcić coś pysznego i ... czekoladowego.
Dziś w czekoladowym wydaniu - muffiny brzoskwiniowo-mleczno-czekoladowe, idealne dla tych, którzy lubią wilgotne babeczki i owocową nutę. Tym razem bazowałam na podstawowym przepisie, ale wykorzystałam brzoskwinie, które czekały w lodówce na pyszną okazję:) Jednym słowem - oprócz przepisu z książki kucharskiej ważne jest serce, jakie wkładamy w pracę... i inwencja twórcza. Czasem wybór nieprzetartego szlaku przynosi nieoczekiwane i wspaniałe efekty. Dlatego zachęcam Was - eksperymentujcie w kuchni! Jest tyle zapachów do odnalezienia, tyle smaków do stworzenia... Kiedy coś nie wyjdzie - nie martw się! Przecież uczymy się całe życie:)




Suche składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 łyżki kakao

Mokre składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

+ brzoskwinie i kawałki czekolady

Suche składniki wymieszać, osobno wymieszać mokre. Następnie wymieszać suche z mokrymi. Nalać trochę masy do papilotów: tak aby zakryła dno. Położyć kawałki brzoskwiń, zalać masą do 2/3 pojemności. Na koniec posypać kawałkami czekolady mlecznej.  Piec 15 minut w 200 stopniach.

 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. No ba. Wczoraj cały dzień zapychałam się czekoladą i dalej kontynuuję celebrowanie minionego dnia :)
    No ba. Nie, nie, kuchnia wspaniałe miejsce, muszą być tam eksperymenty :) Kimżem jam bym była, gdybym co chwila nie próbowała czegoś nowego w swoich potrawach? :)

    A babeczki takie lubię. Ale tylko z bananami. Z niczym innym. Nie lubię owocowych motywów we wszystkim. Karmel, czekolada, śmietanka, pistacja, orzech - spoko. Truskawka, wiśnia, agrest, jabłko, gruszka - eeeee e-e. Tylko solo na świeżo :)

    OdpowiedzUsuń