Zakręcona czekowiśnia

wtorek, lipca 23, 2013

 O smakowitości połączenia czekolady i wiśni wiem już od momentu, kiedy pałaszowałam wiśnie w czekoladzie w dzieciństwie. Czekowiśnia to konfitura, która przypadnie do gustu nie tylko dzieciom, ale i dorosłym łasuchom. Nadaje się do naleśników, deserów, oraz ciast. Lecz uwaga: zawartość słoiczka znika nagle, często przepadając bez wieści - BEWARE!!!



Składniki:

2 kilogramy wiśni
80 dag cukru
60 g kakao
2 łyżki rumu
tabliczka czekolady deserowej

Wydrylowane wiśnie gotujemy z cukrem w garnku z grubym dnem - na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy woda wyparuje, a konfitura zgęstnieje, rozrabiamy kakao z rumem i dodajemy do konfitury. Gotujemy przez chwilę i dodajemy czekoladę. Po chwili czekolada się rozpuści i możemy już gorącą konfiturę zamykać w słoiczkach (suchych i wyparzonych).

Jeśli nie chcesz bardzo wysmażać wiśni, po 40 minutach gotowania dodaj żelfix do konfitur i rozłóż konfiturę do słoików. Wtedy konfitury będzie więcej. Nie będzie tak samo intensywna, ale będzie równie smaczna.


You Might Also Like

0 komentarze