Kwiaty cukinii czyli lipcowa rozkosz podniebienia
czwartek, lipca 25, 2013
Delikatność tej potrawy unosi podniebienie w chmury. Zapach smażonych kwiatów jest subtelny i ulotny. Warto mieć cukinię w przydomowym ogrodzie, chociażby dla przyjemności przygotowywania jej kwiatów. Smażenie kwiatów nie jest tak rozpowszechnione jak na przykład placuszków z cukinii. Warto pokazywać, że kwiaty też można jeść. Tej słodyczy nie można chować.
Przygotowanie kwiatów:
Kwiaty, lub malutkie cukinie z kwiatami (męskie rosnące samodzielnie i żeńskie - te z zalążkiem cukiniowego owocu) zbieramy rano. Płuczemy i delikatnie rozchylamy ich płatki by usunąć pręciki. Osuszamy.
Ciasto:
2 jajka
mąka pszenna
sól, pieprz
olej rzepakowy
Mieszamy składniki aby utworzyć ciasto jak na naleśniki o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy.
Kwiaty i cukinie maczamy w gęstym cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na śniadanie, deser, lub nawet obiad w upalny letni dzień : kwiatowe racuchy
W mieście kwiaty to prawdziwy rarytas. Dlaczego? - zapytacie... Bo nikt nie sprzedaje kwiatów. Większość gospodarzy nie wie nawet, że ktoś mógłby je kupić i po co. Czy to jest jadalne? Pytają...
Jednak jeśli by popytać, dogadać się ze sklepikarzem, można dostać kwiaty wszędzie. Raz uprosiłam właścicielkę warzywniaczka ''Pomidorek'', przywiozła mi kwiatów cały ogromny kosz. Dzięki tej dobroci przygotowałam najwspanialszą ucztę roku.
3 komentarze
Kwiatowe racuchy...zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJa ma szczęście pracować w restauracji więc różne świeże zioła, a także kwiaty cukinii mam od Pana Ziółko ;)
OdpowiedzUsuń