Kubusiowe Sake
środa, maja 07, 2014Jestem w siódmym niebie...
Ze wszystkich alkoholi chyba najbardziej lubię wino, dlatego rozpływam się kiedy widzę ten piękny balon... A jeszcze bardziej kiedy pomyślę, że to dzieło mojego Kuby ;)
I jak tu nie kochać!
Tak zwane polskie sake uchodzi za najpyszniejsze kobiece wino. To się dopiero okaże :) Mój koneser mi dyktuje a piszę dla was jak to wykonać:
Składniki na około 10 litrów nastawu
3,5 kg cukru
8 litrów wody
120 g rodzynek
7 g drożdży aktywnych
1 kg ryżu
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy syrop: Wodę należy zagotować, dodać 2,5 kg cukru, mieszać do rozpuszczenia. Do wysterylizowanego balonu wsypujemy ryż i rodzynki, po czym zalewamy je wystudzonym syropem. Dodajemy drożdże i zamykamy balon korkiem z rurką fermentacyjną. Po 2 tygodniach z kilograma cukru zrobić karmel. Wino ściągnąć znad osadu i wymieszać z karmelem. Wlać z powrotem do balonu, zamknąć korkiem z rurką i zostawić do wyklarowania.
I na tym etapie jesteśmy.
Już mam przed oczami jak siedzimy w chłodni letni wieczór... i sączymy...
1 komentarze
też bym po sączył troszkę :)
OdpowiedzUsuń