Syrop lawendowy

czwartek, maja 09, 2013

Wszystko zaczęło się od lodów lawendowych, wspomnianych w filmie z  niesamowitą Maryl Streep:  ''To skomplikowane''.
Ciekawość zaprowadziła mnie do przygotowania syropu lawendowego. Tego nie mogłam sobie odpuścić. Przygotowywanie przypominało trochę obrzęd wzięty z czarnej magii, z braku prądu - przy świecach. Aromaty unoszące się w całym domu czarowały. A najlepsze było... że nawet włosy pachniały mi lawendą przez całą resztę dnia.

 


Uwielbiam pić wodę mineralną z tym syropem, jest wspaniały do deserów, a przede wszystkim... do lodów, lub alkoholu.



Sposób przygotowania:

Szklanka wody
4 łyżki kwiatów lawendy
Szklanka cukru
Łyżka soku z cytryny

Wodę gotujemy z cukrem.
Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy mieszankę z ognia. Dodajemy lawendę. Odstawiamy na 20 minut, dodajemy cytrynę - dla głębszego smaku, ale i piękniejszego koloru. Odcedzamy i przelewamy do buteleczki. Jeżeli syrop ma długo stać, pasteryzujemy.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Poczekam na swoją lawendę. I skorzystam z przepisu, bo kusząco wygląda.

    OdpowiedzUsuń