Rabarbarowy Dzień!

piątek, maja 17, 2013

Zapach i smak dzieciństwa... rabarbar maczany w cukrze, kompot i... ciacho. To trzy główne rzeczy, na które mam ochotę kiedy widzę rabarbar. A trzeba się nim cieszyć, bo sezon na rabarbar szybko mija. Może dlatego tak nie mogę doczekać się mojego własnego Rhubarb Day:) Tak się składa, że w tym roku to już dziś, więc zapraszam na ciasto i kompot z rabarbarem w roli głównej.


Błyskawiczne ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych letnich owocowych ciast. Jest niesamowicie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czyli wspaniale wpisuje się w zestaw moich ulubionych przepisów. Wam podaję przepis na podwójną porcję, bo zwykła to dla mnie za mało (a gdzie jeszcze podzielić się z resztą głodomorów).



Ciasto z rabarbarem:

Kilogram rabarbaru
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
kostka masła / margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
cukier puder wymieszany z wanilią do posypania

Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na 1cm cząstki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę aby puścił sok. Po godzinie sok odlewamy (może być użyty do kompotu).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie mieszamy z pianą z białek. W oddzielnej misce, mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do białek, lekko mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Masę dokładnie mieszamy (lecz delikatnie). Wylewamy na formę posmarowaną margaryną i obsypaną. Na wierzch układamy rabarbar, w preferowanej ilości.

Uwielbiam wersję z kruszonką, ale tym razem zależało mi na czasie i kruszonka poszła w odstawkę. Rabarbar i kruszonka to para doskonała, dlatego proponuję rozsypać kruszonkę na wierzch ciasta przed pieczeniem. I już. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok.180 stopni C). Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości formy, jaką wybrałyście / wybraliście. Ja skorzystałam z największej formy jaką posiadam, bo lubię jak to ciasto jest dość płaskie - więcej owoców niż ciasta:) Moje upiekło się w ok. 20 minut. Trzeba sprawdzać i czekać aż ślicznie się zarumieni.




Rabarbarowy kompot: 
0,5 kg rabarbaru
sok, który ewentualnie odlaliśmy przy produkcji ciasta
5 - 7 łyżek cukru (jak kto lubi)
łyżeczka soku z cytryny 

Rabarbar myjemy i kroimy w cząstki. Nie musimy go obierać. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę (lepiej odstawić na dłużej). Kiedy puści sok, dolewamy jeszcze sok otrzymany z produkcji ciasta i gotujemy ok. 15 minut. Wystudzamy i dodajemy sok z cytryny. Doskonale smakuje z listkiem mięty lub plastrem cytryny. W tak gorące dni jak ten podaję schłodzony, choć kiedy jest zimno, staję się miłośniczką gorącego kompotu.


You Might Also Like

0 komentarze